Bu reaktörlerin en yaygın kullanım alanları uzun enerji iletim ve dağıtım kabloları kullanılan tesislerdir.Özellikle kırsal bölgelerde bulunan radyo baz istasyonları ile radyo ve TV vericileri gibi sistemlere enerji ulaştırmak için kilometrelerce uzunlukta kablo kullanılması gerekir. ( Kabloların da tip ve özelliklerine göre belirli bir kapasite değerleri vardır. ) Yük seviyesinin düşük olduğu bu tesislerde uzun kablonun kapasitif etkisi ile sistem aşırı kompanze edilmiş duruma gelir. Bu durumda, sürekli kapasitif reaktif ceza ödenmesi durumu ile karşılaşılır. Ayrıca, aşırı kompanzasyon nedeni ile şebeke geriliminde de yükselme ile karşılaşılabilir ve hassas cihazlar zarar görebilir.
Büyük kampüsler, çiftlikler gibi enerjinin uzun kablolar ile taşınması gereken yerlerde de benzer sorunlar ile karşılaşılabilir.
Endüktif reaktif güç çekilmesi istenilen test sistemlerinde de Şönt Reaktörler kullanılabilir.
Tek fazlı ve üç fazlı olarak üretilebilen bu reaktörler ile şebekeden istenilen endüktif akım ve buna bağlı olarak endüktif güç çekilebilir. Reaktörler otomatik kompanzasyon sistemlerine eklenerek aşırı kapasitif gücün kompanze edilmesi sağlanabilir.
ŞÖNT REAKTÖRLERİNİN GENEL ÖZELLİKLERİ
|